понеделник, 20 февруари 2012 г.

Сребърните пръстени

Сребърните пръстени са едно от бижутата, което не е загубило от своята актуалност от древни времена та и до днес.  С производството на сребърни пръстени се занимават както големи бижутерски заводи, така и малки ателиета, както и отделни малки производители. Обикновено сребърните бижута могат да бъдат открити в специализирани за целта места като бижутерии и ателиета, както и в редица онлайн магазини. Търсейки си пръстен от сребро купувачът трябва да има предвид, че в интернет може да открие огромен асортимент от тези бижута.

Пръстените са едни от най-древните украшения. Слагайки сребърния пръстен на ръката си хората в древността са вярвали, че по този начин защитават себе си от нечистите природни сили. Самата форма на пръстена прилича на слънцето, и хората са вярвали, че то придава силата си на украшението. От друга страна в много култури е съществувало вярването, че намирайки се вътре в кръга човекът носещ пръстена е защитен от злите духове с невидима, но здрава стена. Както и много други украшения сребърните пръстени в началото са изпълнявали функцията не толкова на украшение, колкото на амулет защитаващ собственика.

Археолозите отдавна са доказали, че сребърни пръстени хората правят отдавна, още преди да са овладели желязото. В древна Асирия считали среброто за къс от луната, защото хладния му блясък напомнял на хората за светлината на нощното светило.

И днес е запазена традицията, да се изработват пръстени амулети, голямо разнообразие от които се предлага в интернет магазините. Богатия асортимент от сребърни пръстени със или без скъпоценни камъни, различни форми и размери правят избора на сребърен пръстен съвсем не лека задача.

С времето сребърните пръстени започвали да придобиват друг смисъл и основната им символна натовареност се пренесла от защита от злите сили към здравината на връзката между двама влюбени. Годежните пръстени носят именно този смисъл – момичето е заето и е готово да сключи брак. Пръстенът служел като предупреждение за останалите кандидати за сърцето на носещата го жена. Изящния пръстен от сребро и в миналото и сега се е смятал за един от най-добрите подаръци, за любимата, още повече, че не е толкова ангажиращ както например златния, който вече означава много по-голяма сериозност на намеренията от страна на мъжа, която го дарява.

Сребърните пръстени имат много по-голямо разнообразие в сравнение със златните, което се дължи на многократно по-ниската му цена позволяваща смели експерименти от страна на дизайнерите. Среброто е лесен за обработка метал и бижутата от него могат да бъдат в най-разнообразни форми и размери. Много религии и култури свързват среброто със способността да се свързва с отвъдния свят, а също и да пази от демони, духове, върколаци и други нечисти сили.

Поради тези особености на среброто пръстените от него се изработват в най-различни стилове. Достъпната цена, го прави достъпно за носене дори от деца. Изпълнявайки ролята на талисман, го прави подходящ подарък за хора, вярващи в съществуването на свръхестествени сили. Масивните сребърни пръстени са чудесен подарък за зрелите мъже подчертавайки стила им без да изглеждат натрапчиво.

Женските сребърни пръстени определено имат по-голямо многообразие в сравнение с мъжките. От тънки и изящни пръстенчета с цветни камъчета и богата орнаментика до масивни пръстени с геометрически форми. Пръстените от сребро могат да бъдат комбинирани със скъпоценни камъни, полускъпоценни камъни, стъкло, керамика и пластмаса. Сребърните пръстени, които са на разположение в интернет магазините могат също така да бъдат с различна повърхностна обработка – полирани до блясък, покрити с родий, ватирани, почернени, позлатени и т.н., като това им придава радикално нов и различен външен вид, далеч от вида с който всички сме свикнали да асоциираме среброто.

2 коментара: