четвъртък, 26 януари 2012 г.

Сребърните синджири

В днешно време сребърните синджири са станали толкова масови, че могат без усилие да бъдат намерени почти навсякъде. Тези украшения имат дълга и интересна история, често граничеща с легендите. Историята на сребърните синджири и верижки, които днес се носят от хора и от двата пола и от всички възрасти може да се раздели условно на 2 части. В началото, когато хората започнали да правят сребърни бижута, колкото и да е невероятно това сега, среброто се ценяло повече от златото. Това колкото и странно да звучи било свързано с факта, че среброто за разлика от златото не се среща в чист вид, а винаги е в съединение с други химични елементи и да се извлече било по-трудно, а от там и по-скъпо.

Първото сребро вероятно е получено от хората случайно при топене на златна руда. При древната техника на топене в така наречената опашка оставала сплав със жълтеникаво-бял цвят и привличащ вниманието блясък. Гърците първи разбрали, че това е съвсем различен метал и го нарекли „електрум”, който обаче представлявал златно-сребърна сплав, от която започнали да се правят бижута.

За да бъдат изработени сребърни синджири обаче първо трябва да бъде извлечен металът от рудата. Човекът се научил да го прави след като започнала да се развива минната промишленост и химията. Още в зората на човечеството на сребърните бижута били приписвани магически свойства. Астролозите смятали, че това е метал от Луната, защото със своя загадъчен блясък този материал напомнял на нощното светило.

Сребърните синджири и верижки, притежават всички свойства на забележителния химичен елемент, от който са произведени. Среброто е бял метал със сребрист блясък и висока топло и електропроводимост. То е пластично и лесно се поддава на обработка. Среброто намира широко приложение в медицината поради бактерицидните си свойства. На напразно и в православните храмове светената вода се поставя в сребърни съдове. Сребърните прибори за хранене и сребърни бижута могат да бъдат открити в различни култури от най-древни времена та до наши дни и смело може да се твърди, че белия благороден метал не е загубил от популярността си.

Сребърните синджири представляват едно от най-забележителните изобретения на човечеството. Кой обаче първи го е направил е неизвестно. Защо изобретение? Защото някой първи се сетил да изработи от твърд метал гъвкава конструкция посредством свързването на различни звена. До този момент бижутата са били твърдотелни.

Като самостоятелно сребърно бижу, синджирите започнали да се носят отдавна, заменяйки костните и кожените украшения. И те били доста по-практични от вече споменатите твърдотелни такива. Синджири от сребро, злато, олово или бронз били много по трайни и здрави от кожените и поради тази си трайност можели да се предават по наследство. Но в тези древни времена сребърния синджир не се възприемал като самостоятелно бижу, а винаги като основа за носене на медальони или различни висулки.

Сребърните синджири станали самостоятелно украшение едва през двадесети век, когато били създадени нови и разнообразни плетки, за разлика от съществувалите до този момент 3-4 модела.  От тогава развитието на тези сребърни бижута е претърпяло истинска революция. В момента бижутерите предлагат огромно разнообразие от размери и форми, в комбинации с друг метал, дърво, кожа и камъни в различни цветове. Все пак ако решите да не носите сребърния синджир самостоятелно, а в комбинация с медальон, изберете по-неутрален дизайн, или такъв в съответствие с този на висулката или медальона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар