сряда, 28 март 2012 г.

Сребърни бижута за скрап

За много хора думите сребърни бижута и скрап, тоест метални отпадъци са леко несъвместими, но такава е именно международната терминология. Под сребърни бижута за скрап се разбират тези украшения, които по някаква причина са повредени – смачкани, скъсани надраскани и няма как да бъдат продадени като нови. Като бижута за скрап се приемат също така моделите, които вече не са актуални, тежки са, към тях няма интерес от купувачите. 

Почти всяка българска жена притежава сребърни бижута от горепосочените категории. И обикновено те отлежават на дъното на някоя кутия или пък чекмедже и не се носят стоейки без никаква стойност за собственичките си. Някои жени ги пазят просто от сантиментални чувства, но повечето просто не знаят как да постъпят с тях. За това и в настоящата статия ще се опитам да дам някои основни насоки за това как най-изгодно да продадем нашите стари и повредени сребърни бижута.

На първо място огледайте, дали на вашето бижу има поставена маркировка за проба – най-често 925. В случай, че такава маркировка няма, много е вероятно търговците да откажат да ги приемат или да го приемат на по-ниска проба – например 500. След това се поинтересувайте, кои са фирмите, които изкупуват сребро на най-добри цени и изберете най-близкия до вас офис.

Едни от най-добрите цени за изкупуване на строшени сребърни бижута можете да получите в офисите на някои заложни къщи или в офисите на специализираните в търговия с благородни метали дружества. Предвид това, че едва ли ще имате килограми сребро за продажба, а най-често около 20 грама няма смисъл да губите време и да правите транспортни разходи примерно до другия край на София, за да продадете по-скъпо с 2 до 5 стотинки на грам повредените сребърни бижута. За това и съветът ми е да потърсите най-близкия търговец, който изкупува такива бижута.

Ако търговецът, без значение от това дали е заложна къща или фирма за търговия с ценни метали е сериозен то той-винаги има сайт с актуални котировки, по които клиентът може да се ориентира и да избере най-устройващия го вариант. Преди да тръгнете обаче да продавате повредените сребърни бижута имайте предвид, че цените дадени в сайтовете са за проба на среброто 999, а бижутата най-често са с проба от 925. За това ако имате 10 грама бижута с проба 925 това реално прави, че имате 9,25 грама сребро, което се умножава по цената за деня и се получава цената, която трябва да получите.

1 коментар:

  1. Благодаря, полезна статия за сребро и бижута, вие къде предпочитате да давате бижутата си за скрап - препоръчайте добри изкупвачи на сребърни украшения в София?

    ОтговорИзтриване